Kruszon jabłkowy
- Napisane przez IW
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
Naszą akcję "Smaczna Agroturystyka" otwiera przepis na kruszon jabłkowy. To jedna ze specjalności gospodarstwa sadowniczo-agroturystycznego "Owocowy Raj nad Zalewem" w Modle Kolonii. Na powodzenie wypieku mają z pewnością wpływ pyszne jabłka z własnego sadu, ale i my możemy pokusić się o wypróbowanie przepisu Małgorzaty Pomocki. Jest bardzo prosty, a sezon na jabłka przecież w pełni. Smacznego!
Kruszon jabłkowy
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 kostka margaryny Kasia
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki wypełnienia:
Duży słoik musu jabłkowego
5 białek
1 szklanka cukru
1 torebka budyniu śmietankowego
Z podanych produktów zarobić kruche ciasto na stolnicy - posiekać nożem i połączyć rękoma w jednolitą masę. Należy to zrobić jak najszybciej. Następnie ciasto podzielić na pół i dobrze schłodzić. Na wyłożoną papierem blachę zetrzeć na tarce pierwszą część ciasta, potem położyć duży słoik musu jabłkowego (opcjonalnie mogą to być inne owoce) i przykryć ubitą pianą z 5 białek i szklanki cukru z budyniem śmietankowym. Następnie zetrzeć na tarce drugą część chłodnego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160-180 st przez 40 minut.
- Dział: Artykuły
- Czytany 4421 razy