Pierogi z mięsem
- Napisane przez IW
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- Skomentuj jako pierwszy!
Przepis na pierogi z mięsem to kolejne danie, które prezentujemy w ramach akcji naszego portalu "Smaczna agroturystyka". Przepis własnego pomysłu przesłała nam Anna Nowaczyk - właścicielka pensjonatu agroturystycznego "Różanka" w Nowej Róży koło Nowego Tomyśla. Pierogi bardzo smakują domownikom i gościom. Warto ich spróbować u samej gospodyni. Póki co, można samemu wziąć się do gotowania. Smacznego!
Pierogi z mięsem
Składniki ciasta:
20 dkg ziemniaków
25 dkg mąki
2 żółtka
sól
Składniki farszu:
20 dkg mięsa każdego rodzaju
duża cebula
sól
pieprz
Gotowane mięso i smażoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Można ewentualnie spróbować przetrzeć blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowane, duszone ziemniaki połączyć z mąką, żółtkami, solą i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną rozwałkować i nałożyć miejscami mięsny farsz. Następnie rozwałkować drugą cześć ciasta, przykryć nią ciasto z farszem, lekko przycisnąć i za pomocą literatki wykrawać pierogi. Wrzucać na gotującą wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez 2 min., potem odcedzić. Podawać z przysmażoną cebulką i ewentualnie z wędzonym, smażonym boczkiem.
- Dział: Artykuły
- Czytany 4418 razy