Logo
Wydrukuj tę stronę

Pierogi z mięsem

Przepis na pierogi z mięsem to kolejne danie, które prezentujemy w ramach akcji naszego portalu "Smaczna agroturystyka". Przepis własnego pomysłu przesłała nam Anna Nowaczyk - właścicielka pensjonatu agroturystycznego "Różanka" w Nowej Róży koło Nowego Tomyśla. Pierogi bardzo smakują domownikom i gościom. Warto ich spróbować u samej gospodyni. Póki co, można samemu wziąć się do gotowania. Smacznego!

 

Pierogi z mięsem

Składniki ciasta:
20 dkg ziemniaków
25 dkg mąki
2 żółtka 
sól

Składniki farszu:
20 dkg mięsa każdego rodzaju 
duża cebula
sól
pieprz

Gotowane mięso i smażoną cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Można ewentualnie spróbować przetrzeć blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Gotowane, duszone ziemniaki połączyć z mąką, żółtkami, solą i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną rozwałkować i nałożyć miejscami mięsny farsz. Następnie rozwałkować drugą cześć ciasta, przykryć nią ciasto z farszem, lekko przycisnąć i za pomocą literatki wykrawać pierogi. Wrzucać na gotującą wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez 2 min., potem odcedzić. Podawać z przysmażoną cebulką i ewentualnie z wędzonym, smażonym boczkiem.

Ostatnio zmienianysobota, 04 sierpień 2018 15:51

Skomentuj

Wielkopolska-country.pl 2015-2017 All rights reserved.