Logo
Wydrukuj tę stronę

Garniec szefowej

Kolejny przepis naszej akcji "Smaczna agroturystyka" przywędrował do nas od samej szefowej gospodarstwa "Chata Miłkowska" w Miłkowie koło Lubasza. To przepyszne danie serwuje ona swoim gościom w jesienne, chłodne dni. Treściwe, rozgrzewające i smaczne.

 

Garniec szefowej

Składniki:

40 dkg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 duża cebula
1 papryka
30 dkg pieczarek
4 ziemniaki
1 marchew
1 l bulionu
natka pietruszki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka chili w proszku
sól, pieprz

Pokrojone mięso obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w piórka cebulę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w dość duże kawałki ziemniaki, marchew oraz podsmażoną paprykę i pieczarki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wmieszać w zupę koncentrat pomidorowy z musztardą i chili. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Dobrze mieć w zapasie garnuszek takiej sycącej i rozgrzewającej strawy w czasie jesiennych prac ogrodowych, gdy wpadamy do domu wyczerpani i zziębnięci, a brzuch głośno domaga się swoich praw. Stawia na nogi! 

 

Ostatnio zmienianywtorek, 23 październik 2018 21:29

Skomentuj

Wielkopolska-country.pl 2015-2017 All rights reserved.