Wielkopolska kobieco i kulinarnie


26 listopada 2014 r., na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyła się konferencja „Kobieca Wielkopolska Obywatelska", poświęcona działalności i przedsiębiorczości kobiet na obszarach wiejskich oraz wielkopolskiej agroturystyce.

  Konferencję zorganizował Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Honorowy patronat nad konferencją objęła Anna Komorowska, małżonka Prezydenta RP. Wzięli w niej udział przedstawiciele samorządów, członkowie zarządów lokalnych grup działania, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, producenci zdrowej żywności oraz liderki i liderzy rozwoju lokalnego województwa wielkopolskiego.

     Poznańska konferencja była podsumowaniem współpracy Samorządu Województwa z różnymi partnerami społecznymi, działającymi na rzecz rozwoju i promocji obszarów wiejskich. Wielką rolę w województwie odgrywają lokalne grupy działania, których jest ponad trzydzieści. Są one bardzo efektywną formą partnerstwa przedstawicieli instytucji publicznych, podmiotów gospodarczych, organizacji pozarządowych oraz środowisk i grup społecznych. Każda z lokalnych grup działania posiada odrębny program uwzględniający specyfikę swojego regionu oraz wykorzystujący jego walory. Przede wszystkim, listopadowa konferencja, miała jednak na celu prezentację i uhonorowanie aktywnych wielkopolskich kobiet, zamieszkujących obszary wiejskie. Szczególną uwagę zwrócono właśnie na liderki z lokalnych grup działania - animatorki działań na rzecz poprawy jakości życia mieszkańców wsi oraz samorealizacji i rozwoju kobiet. Na konferencji mówiono o ich przygotowaniu i pracy. Katarzyna Hełpa-Liszowska - trenerka Szkoły Liderek Rozwoju Lokalnego - podsumowała pięcioletnią działalność swoich podopiecznych. Głos zabrały same liderki, dzieląc się swym doświadczeniem, problemami i licznymi sukcesami.
   Wręczono również liczne nagrody i wyróżnienia. I miejsce w konkursie na najlepszą "Sołtyskę - Liderkę" zajęła Teresa Skrzypczak z Piasków-Zalesie.
 
   Jedną z najlepszych form promocji wielkopolskiej wsi jest agroturystyka. Dlatego dużą część konferencji poświęcono także agroturystyce. Właściciele gospodarstw agroturystycznych zaprezentowali dobre praktyki. 
   Dużym zainteresowaniem cieszyło się wystąpienie Witolda Wróbla, znanego regionalisty, propagatora zdrowej i tradycyjnej kuchni regionalnej, członka Polskiej Akademii Smaku. Witold Wróbel mówił o agroturystyce jako przykładzie nie tylko aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich, rozwoju przedsiębiorczości, ale i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego.
   
   Konferencja była świetną okazją do przedstawienia wyników konkursu kulinarnego, organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Dobra kuchnia kojarzy się przede wszystkim z ofertą restauracji. Gospodarstwa agroturystyczne, o czym często przypomina także portal wielkopolska-country, również mogą pochwalić się świetnym jedzeniem. Kuchnia agroturystyczna to kuchnia domowa, tradycyjna, oparta na lokalnych produktach. Samorząd Województwa Wielkopolskiego poprzez organizację konkursu „Kulinarne Rarytasy Wielkopolskiej Agroturystyki” chciał właśnie tę agroturystyczną kuchnię docenić. Celem konkursu było wyróżnienie najciekawszych, oryginalnych produktów bądź potraw czerpiących z dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski, opracowanych i przygotowanych w gospodarstwach agroturystycznych. Komisja oceniająca zgłoszone produkty miała bardzo trudne zadanie. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a produkty kulinarne i potrawy niezwykle wyborne. Ostatecznie, zwycięzcami zostali: 

- I miejsce za królika pieczonego z sałatką z kiszonych szparagów - gospodarstwo agroturystyczne „Wojciechówka” z Pakosławia
- II miejsce za czereśnie marynowane w winogronowym occie winnym - gospodarstwo agroturystyczne „Owocowy Raj nad Zalewem” z Modły Kolonii
- III miejsce za chleb pszenno-żytni - gospodarstwo agroturystyczne
„Sycyn pod Lipą” z Sycyna 


   Ponadto, decyzją jury, szczególnie wyróżniono gospodarstwa: „Polna 6” z Szamocina i „Ignacówka” z Racławic.

   Konferencji towarzyszyła wystawa, na której prezentowały swoją działalność i osiągnięcia lokalne grupy działania. Własne stoiska miały także gospodarstwa agroturystyczne. Można było zapozna się z ich ofertą oraz spróbować lokalnych przysmaków.

Ostatnio zmienianysobota, 04 sierpień 2018 15:52
Więcej w tej kategorii: « TERRA Macieja Fiszera Znak Dobra 2014 »

Skomentuj

Powrót na górę
Nasz portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. Więcej o naszej Polityce prywatności