Garniec szefowej

Kolejny przepis naszej akcji "Smaczna agroturystyka" przywędrował do nas od samej szefowej gospodarstwa "Chata Miłkowska" w Miłkowie koło Lubasza. To przepyszne danie serwuje ona swoim gościom w jesienne, chłodne dni. Treściwe, rozgrzewające i smaczne.

 

Garniec szefowej

Składniki:

40 dkg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 duża cebula
1 papryka
30 dkg pieczarek
4 ziemniaki
1 marchew
1 l bulionu
natka pietruszki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka chili w proszku
sól, pieprz

Pokrojone mięso obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w piórka cebulę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w dość duże kawałki ziemniaki, marchew oraz podsmażoną paprykę i pieczarki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wmieszać w zupę koncentrat pomidorowy z musztardą i chili. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Dobrze mieć w zapasie garnuszek takiej sycącej i rozgrzewającej strawy w czasie jesiennych prac ogrodowych, gdy wpadamy do domu wyczerpani i zziębnięci, a brzuch głośno domaga się swoich praw. Stawia na nogi! 

 

Ostatnio zmienianywtorek, 23 październik 2018 21:29

2 Komentarzy

  • Iza

    Iza

    Link do komentarza czwartek, 04 grudzień 2014 20:56

    No więc skorzystałam z przepisu dokonując maleńkich innowacji. Z obawy, że będzie zbyt ostro dodałam mniej chili, za to dodałam curry i czosnku. Troszkę zagęściłam mąką pod koniec gotowania. Danie rzeczywiście przepyszne. Zupa rozgrzewająca, aromatyczna - pyszna. Mięso rozpływało się w ustach. Polecam ten przepis.

    Raportuj
  • Iza

    Iza

    Link do komentarza czwartek, 27 listopad 2014 21:56

    Bardzo lubię takie dania jednogarnkowe.

    Raportuj

Skomentuj

Powrót na górę
Nasz portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. Więcej o naszej Polityce prywatności