Garniec szefowej
- Napisane przez IW
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
- Wydrukuj Email
- 2 Komentarzy
Kolejny przepis naszej akcji "Smaczna agroturystyka" przywędrował do nas od samej szefowej gospodarstwa "Chata Miłkowska" w Miłkowie koło Lubasza. To przepyszne danie serwuje ona swoim gościom w jesienne, chłodne dni. Treściwe, rozgrzewające i smaczne.
Garniec szefowej
Składniki:
40 dkg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 duża cebula
1 papryka
30 dkg pieczarek
4 ziemniaki
1 marchew
1 l bulionu
natka pietruszki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka chili w proszku
sól, pieprz
Pokrojone mięso obsmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w piórka cebulę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w dość duże kawałki ziemniaki, marchew oraz podsmażoną paprykę i pieczarki. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć wmieszać w zupę koncentrat pomidorowy z musztardą i chili. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
Dobrze mieć w zapasie garnuszek takiej sycącej i rozgrzewającej strawy w czasie jesiennych prac ogrodowych, gdy wpadamy do domu wyczerpani i zziębnięci, a brzuch głośno domaga się swoich praw. Stawia na nogi!
- Dział: Artykuły
- Czytany 4484 razy
2 Komentarzy
-
Iza
Link do komentarza czwartek, 04 grudzień 2014 20:56No więc skorzystałam z przepisu dokonując maleńkich innowacji. Z obawy, że będzie zbyt ostro dodałam mniej chili, za to dodałam curry i czosnku. Troszkę zagęściłam mąką pod koniec gotowania. Danie rzeczywiście przepyszne. Zupa rozgrzewająca, aromatyczna - pyszna. Mięso rozpływało się w ustach. Polecam ten przepis.